Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

Rapid Prototyping

Body

Een bekend toepassingsgebied van Additive Manufacturing is Rapid Prototyping. Hoewel er veel meer toepassingen zijn die gebaat zijn met industrieel 3D printen, is prototyping de markt die additive manufacturing als eerste omarmde. Een designer wil graag vormvrijheid en ruimte hebben om steeds het ontwerp te veranderen. Niets past daar beter bij dan additive manufacturing.

Wat is Rapid Prototyping

Rapid Prototyping is de term voor de branche die nieuwe producten ontwikkelt. Om een beeld te krijgen van het eindproduct wordt er een prototype gemaakt. Dit kan op schaal zijn of op ware grootte. Het doel van het prototype kan het beoordelen van het design en/of de functionaliteit zijn. Deze markt heeft daarom het liefst een productiemethode waarbij een 3D model kan worden omgezet in een tastbaar product. Als er vervolgens een wijziging moet worden doorgevoerd, is het belangrijk dat een nieuw model in afzienbare tijd opnieuw kan worden gemaakt.

De voordelen van additive manufacturing

Een additive manufacturing machine zet een CAD/CAM model om in een tastbaar product. Als het prototype beoordeelt is, zijn er vaak weer nieuwe ideeën of wijzigingen over het ontwerp of de functionaliteit. Wanneer het 3D model op de computer aangepast is, is het een kwestie van het nieuwe model naar de machine te zenden. Vervolgens print deze het verbeterde product. Voor een designer of innovator is dit de meest effectieve manier om een product te ontwikkelen.

Vergelijken met conventionele technieken

Als je additive manufacturing vergelijkt met conventionele technieken zijn er grote verschillen als het gaat om rapid prototyping:

  1. Een wijziging kan direct opnieuw worden geprint;
  2. Het materiaalverlies blijft beperkt tot het volume van de foute modellen;
  3. Korte doorlooptijd omdat er geen complex productieproces nodig is;
  4. Vele materialen mogelijk, maar ook combinaties ervan;
  5. Een grote vrijheid in ontwerpen/complexe vormen.

Neem contact met ons op om te weten wat additive manufacturing aan uw productie kan toevoegen.

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op