Contact Specifieke wensen? Neem contact op.

SLS Selective Laser Sintering

Body

Selective Laser Sintering (SLS) is de meest voorkomende technologie voor het industrieel 3d-printen van kunststoffen. De methode lijkt op het de Selective Laser Melting methode. Beide methoden maken gebruik van lasers om selectief patronen in het poeder aan te brengen. Kunststoffen zoals polyamiden, polystyreen en PEEK maken het mogelijk om vrijwel alle vormen te produceren. 

Selective Laser Sintering

Selective Laser Sintering, ook wel afgekort tot SLM, is een 3d- print methode waarmee kunststof wordt geprint. Eerst wordt er een 3D CAD bestand in de machine geladen en middels een conversie "gesliced" in het aantal lagen waaruit het werkstuk wordt opgebouwd. Als eerste wordt er een laag kunststofpoeder van 0,06 tot 0,15 mm dik op het bouwplatvorm aangebracht. In de gehele bouwruimte, die wordt  wordt voorverwarmd tot circa 160-170 oC, wordt vervolgens met behulp van één of meerdere lasers, de onderste/ eerste contour van werkstuk selectief belicht  waarmee het kunststofpoeder tegen het smeltpunt wordt aangebracht oftewel gesinterd. Vervolgens zakt het bouwplatvorm een laagdikte en wordt er een nieuwe laag poeder aangebracht. Hierna wordt de vorige processtap steeds opnieuw herhaald en opnieuw herhaald totdat de totale bouwhoogte bereikt is. Na afloop van dit proces wordt de totale bouwvolume met product(en) en overgebleven poeder uit de machine gehaald om af te laten koelen. Het niet gesinterde poeder wordt verwijderd, gezeefd en grotendeels hergebruikt/ vermengt met nieuw poeder. Afhankelijk van de eisen aan het product kunnen er nog nabehandelingen nodig zijn, zoals polijsten en/ of kleuren. 

Materialen

Kunststof is een mooi voorbeeld van een technisch materiaal die veelvuldig toegepast wordt. Vanwege de gunstige materiaaleigenschappen, als het gaat om 3D printen, worden er verschillende soorten toegepast. Hieronder voorbeelden van kunststoffen waarmee wordt geprint:

  • Polyamide (PA11, PA12, PP)
  • Polystyreen
  • EOS PEEK
  • Alumide - Aluminium vezelversterkte grijze polyamide
  • Carbonmide - Koolstof vezelversterkte zwarte polyamide

Meer informatie vindt u op onze pagina van 3D print materialen.

Machines met SLS technologie

Bender A.M. BV levert EOS additive manufacturing machines voor het printen van kunststof. Deze machines maken gebruik van de SLS technologie. Naast de machines leveren wij daarom ook de materialen. De Formiga P110 is een bewezen machine die kostenefficiënt onderdelen produceert. Naast de instapmachine EOS Formiga P110, de EOS P396 is het paradepaardje van de range van kunststof machines de P500, voor het geautomatiseerd vervaardigen van kunststofdelen. Ook is er nog de P770, met een bouwvolume van 150 liter (700 x 380 x 580 mm) kan deze machine grote producten of veel kleine producten in één keer produceren. Wilt u ook kunststof producten 3D printen? Wij geven u graag vrijblijvend advies.

Lees meer over EOS machines

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op