Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

SLM Selective Laser Melting

Body

Selective Laser Melting (SLM) is de technologie waarmee metalen producten kunnen worden geprint. Naast 3DMP® is het een technologie die Bender A.M. BV ondersteunt. Net als alle andere methoden begint het proces met een 3D CAD databestand. De manier van het toevoegen, verharden en nabehandelen van het materiaal verschilt echter wel.

Selective Laser Melting

Selective Laser Melting is een 3d-print methode die gebruik maakt van metaal poeder. Het wordt ook wel omschreven als Powderbed Fusion Technology, oftewel poederbed printen. Op een metalen basisplaat wordt een laag poeder van 0,02 - 0,06 mm dikte aangebracht. Met behulp van één of meerdere lasers, wordt het materiaal zodanig selectief verhit, met een laser, waardoor het samensmelt. De temperatuur daarvan varieert van 900oC (aluminium) tot wel 3.500oC (wolfraam). Wanneer de eerste laagdikte volledig is "belicht", zakt het plateau een laagdikte en wordt er weer een nieuwe laag poeder aangebracht. Vervolgens zorgt de laser opnieuw het selectief versmelten van deze laag aan de vorige. Dit proces wordt herhaald tot de totale hoogte van het product gehaald is. Het overtollige metaalpoeder wordt weggehaald en het product blijft over.

Materialen

De belangrijkste metalen waarmee wordt geprint zijn op dit moment titanium, inconel, gereedschapstaal en RVS. De volgende metalen zijn voorbeelden van metalen die door onze klanten worden gebruikt voor metaal printen:

  • Gereedschapstaal/ Maraging Steel MS1
  • RVS (o.a. AISI316L, EOS CX stainless steel)
  • Aluminium
  • Titanium (Ti 64 en ELI)
  • Cobalt Chroom
  • Nikkel superlegeringen zoals Inconel 625/ 718, Hastaloy X
  • 18k Goud, zilver en platina
  • Wolfraam

Machines met SLM technologie

Bender AM bv levert een aantal machines met deze technologie. De range van EOS metaal printers maken allen gebruik van de Selective Laser Melting technologie. De M080 machine is speciaal ontwikkeld voor het printen van goud, in samenwerking met Cooksongold. De M400-4 machine is uitgerust met vier lasers. Hiermee wordt het printvolume van 400 x 400 x 400 mm, geprint met een snelheid van 100 cmper uur. Hiermee is deze additive manufacturing machine naast alle andere voordelen, ook nog eens snel genoeg voor serieproductie.

Lees meer over EOS machines

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op