Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

3DMP Metal Printing ®

Body

3D Metal Printing (3DMP®) is een innovatieve manier waarbij het vlamboog lasproces wordt gebruikt voor het fabriceren van producten. De technologie is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Gefertec GmbH. Naast het oplassen van het metaal is het mogelijk om de producten in dezelfde opspanning na te bewerken. 

3D Metal Printing (3DMP®)

3d-printen van metaal gebeurd in de meeste gevallen door gebruik te maken van metaalpoeder. Door Selective Laser Melting wordt alleen het poeder versmolten dat onderdeel uitmaakt van het product. 3D Metal Printing (3DMP®) maakt echter gebruik van een Fronius CMT vlamboog lasinstallatie. Het vlamboog oplassen wordt digitaal aangestuurd als bij een 3-assig of 5-assig bewerkingscentrum. Dit is niet alleen veel goedkoper als SLS, maar het maakt het ook eenvoudig om zeer grote volumes te realiseren (tot 3m3) en met meerdere metalen te gebruiken. Alle materialen waarvan lasdraad verkrijgbaar is, zijn nu al te gebruiken. 

Het proces

Het 3D Metal Printing (3DMP®) proces bestaat uit de volgende stappen:

  1. Het creëren van een 3d-CAD model in STEP bestandsformaat;
  2. Het 3D model wordt opgelast tot een "near net shape" werkstuk op een basisplaat;
  3. De machine maakt een 3D scan van het model; het Step-bestand dat daarmee gegenereerd wordt is de basis voor de nabewerking.
  4. Nabewerking is nodig om het gewenste eindresultaat te bereiken.

Ten opzichte van conventionele verspaning is het materiaalverlies minimaal. Want het volume van het product voor het nabewerken is maar 10 - 20 % groter dan het eindproduct. Zie onderstaande afbeelding voor de vergelijking van conventioneel produceren en 3DMP Metal Printing ®:

Verspanen van een product:

3DMP Verspanen.jpg

3DMP Metal Printing ®:

3DMP.jpg

Gefertec machines

Gefertec heeft een model die met 3-assige bewegingen een product kan maken. Echter zijn er ook al twee modellen die 5-assig kunnen bewegen. De machines zijn uitgevoerd met een Siemens besturing en zijn uit te voeren met een freesinrichting. Gecombineerd met de grote bewerkingsafmetingen tot wel 1.100 x 1.400 x 1.560 mm, is een Gefertec machine de krachtpatser onder de additive manufacturing machines.

Lees meer over Gefertec machines

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op