Contact Specifieke wensen? Neem contact op.

Henny ten Pas over de RapidPro, Demoweek en Machineering

Afbeelding
RapidPro
Body

Bender AM bv is steeds actief met het bezoeken van (potentiële) klanten, om AM machines te promoten. Om het bestaande netwerk verder uit te breiden nemen we uiteraard ook deel aan vakbeurzen. 13 en 14 maart stonden we op de RapidPro in Veldhoven. En 19 t/m 22 maart waren we vertegenwoordigd tijdens de Demoweek bij Bendertechniek. Ook is Henny ten Pas naar de Machineering in Brussel geweest. We vroegen hem naar zijn ervaringen tijdens deze beurzen.

Wat heb je tijdens de RapidPro gepromoot?

De stand van zaken bij EOS GmbH en dan met name de nieuwe PowderBedFusion Technology. Daarnaast de nieuwste ontwikkelingen van Gefertec GmbH als het gaat om de WireArcAdditiveManufacturing (WAAM) ofte wel 3D-MetalPrinting (3DMP®)

Hoe is de RapidPro voor Bender AM verlopen?

De kwaliteit van de bezoeker (qua kennisniveau) was hoog. Wel waren de bezoekersaantallen lager dan de vorige edities.

Wat zou je de mensen willen vertellen die niet in de gelegenheid zijn geweest om de RapidPro te bezoeken?

Het bezoeken van de RapidPro is geen noodzaak. Maar wanneer iemand geïnformeerd wilt worden over de toegevoegde waarde en de grote variatie van 3d-print technologieën, is een dergelijk evenement wel ideaal. Om dieper in te gaan op wat 3d printen voor een klant kan betekenen is evenwel een individueel traject van belang. Wij komen graag bij de klant langs voor een advies gericht op zijn unieke situatie.

Hoe is de Demoweek 2019 voor Bender AM verlopen?

Eigenlijk gelijk aan de RapidPro. Alleen zijn de bezoekers vooral traditionele verspaners. Dit zijn aanhangers van de subtractieve technologieën. Vaak zien zij nog vele beren zien op hun weg naar vernieuwing en innovatie. Maar AM zal nooit zo’n groot aandeel hebben in de toekomstige productietechnologieën als de huidige. Daarom is AM een aanvulling en zeker geen bedreiging voor de huidige manier van werken. 

Waar hebben de bezoekers het meest aandacht voor gehad?

Met name de buitengewone complexiteit van de EOS PowderBedFusion Technology. Daarnaast was er veel aandacht voor de hoge productiesnelheid en de uitgebreide materiaal keuze van het Gefertec WAAM proces. Zeker ook het feit dat het eindproduct inclusief 3.1 materiaal certificering geproduceerd kan worden. Bovendien stelt dit WAAM proces geen bijzondere eisen aan het ontwerp- en/ of de integratie en implementatie in het bestaande productieproces.

EOS_FORMIGA_P_110_Velocis_small.jpg

Je hebt de Machineering in Brussel bezocht, wat kun je daar over vertellen?

Hiervoor geldt het zelfde als voor de 2 andere evenementen. Wat ik wel heb gemerkt is dat men in deze editie van Machineering (voorheen MTMS) aanzienlijk meer focus heeft getoond voor AM/ 3d-printen in tegenstelling tot die vorige editie.

Wat kun je na de genoemde beurzen vertellen over AM-trends in Nederland en België?

Dat beide landen sterke overeenkomsten vertonen. Met name het MKB in beide landen lijkt de grote verliezer te worden door het ontbreken van kennis, visie en ambitie. Dit is mede ontstaan door het grote gebrek aan OEM-bedrijven en adequate opleidingsmogelijkheden voor het MKB. 

Wat is je algehele conclusie?

Er zijn nog wel kansen voor het MKB, maar naar mijn mening moet men dan wel op korte termijn actie ondernemen. Verken de mogelijkheden voor de organisatie en ontdek het voordeel van de implementatie van nieuwe productie technologieën. Stap van het idee af dat het een bedreiging is en dat de investering te hoog is. Zeker niet oordelen zonder de opbrengst te onderzoeken. Om de techniek en de baten ervan te doorgronden, kan met inbreng van de fabrikanten, de engineeringsuitdaging worden bekeken. AM inzetten valt of staat met een goede voorbereiding. Een specifiek onderdeel kan zoveel goedkoper worden geproduceerd met een geoptimaliseerd AM proces. Dan is de investering van de machine uiteindelijk van ondergeschikt belang. De haalbaarheid kan dus alleen worden beoordeeld met de volledige keten in beeld.

Wacht niet af, want in de landen rondom ons loopt men al ver voor als het gaat om AM productie. Maak een afspraak met ons en we berekenen samen met u wat AM voor uw organisatie kan opleveren.