Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

Metaal printen

Body

3D-metaal printen is één van de momenteel een van de belangrijkste innovaties binnen de productiewereld. Hoewel de technologie al meer dan 15 jaar beschikbaar is, is de technologie nu echt in opkomst. Ook in Nederland zijn er nog zoveel industrieën die kunnen profiteren van de voordelen van metaalprinten. Het proces wordt vaak vergeleken met het proces van verspanen. Terwijl het 3d-printen een hele andere tak van sport is. Complexe producten kunnen eenvoudiger worden gemaakt, vooropgesteld dat ze slimmer en efficiënter ontworpen zijn.

Het proces

Het 3d-printen van metaal kan op meerdere manieren. De meest nauwkeurig methode is het proces van Selective Laser Melting. Alhoewel de nauwkeurigheid niet bepalend moet zijn. Bij dit SLM-proces ook wel PowderBedFusion methode genoemd, wordt eerst een laag metaalpoeder aangebracht. Vervolgens wordt de onderste contour van het werkstuk met een laser belicht zodat het poeder versmolten wordt tot een geheel. Na het belichten wordt er weer een nieuwe laag metaalpoeder aangebracht en wordt het proces herhaald tot dat het "op hoogte" is. Vervolgens begin het selectief smelten met één of meerdere lasers weer opnieuw. Het niet versmolten metaalpoeder kan nagenoeg onbeperkt hergebruikt worden. 

Een andere manier is het oplassen van metaal. Bender A.M. BV levert machines van Gefertec GmbH die gebruik maken van de gepatenteerde 3D Metal Printing® vlamboog oplas-technologie. Er wordt laag voor laag alleen materiaal aangebracht daar waar nodig. Dat resulteerd in een "near net shape" metalen product dat vervolgens nabewerkt moet worden. Ten opzichte van verspanen wordt er een grote hoeveelheid materiaal bespaart. Bovendien zijn door het 3 en 5-assige systeem beperkt complexe vormen geen probleem.

Mogelijkheden

Door het 3d-printen van metaal is er een wereld van nieuwe mogelijkheden ontstaan. Vrijwel iedere industrie profiteert van deze productiemethodes. Want door het metaal printen is het mogelijk om complexe vormen uit één stuk te maken. Ook kunnen er holle producten worden gemaakt waarmee gewicht kan worden bespaart. Een andere mogelijkheid is het repareren van bestaande onderdelen. Een bestaand product kan van een nieuwe (slijt)laag worden voorzien of een goedkoop basismateriaal van hoogwaardige corrosiebestendige of chemisch resistente toplaag.

Toepassingen van metaal printen

Er zijn teveel toepassingen om op te noemen, maar met een paar voorbeelden heeft u een beter beeld van metaal printen:

  • Matrijzen inclusief koelkanalen uit één stuk fabriceren.
  • Gewichtsbesparende onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart.
  • Protheses / implantaten en tal van dentale toepassingen individueel op maat en op bestelling gemaakt.
  • Producten met een groot volume worden d.m.v. vlamboog oplassen gemaakt om materiaal te besparen.
  • Reparaties van bestaande producten door een nieuwe slijtlaag aan te brengen.

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op