Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

Kunststof printen

Body

Kunststof 3d-printen is een vorm van additive manufacturing waarbij het basismateriaal veelal een polyamide kunststof soort is. Het proces wijkt af van metaalprinten vanwege de inherente materiaaleigenschappen. Het kunststof printen kent veel toepassingen omdat er veel soorten kunststof te gebruiken zijn om te printen. Het grote voordeel van kunststof 3d-printen is dat nagenoeg alle vormen/ geometriën mogelijk zijn. Maar ook holle producten en samengestelde delen ineens, zijn geen probleem.

Het proces

Het proces van kunststof 3d-printen in het SLS-proces (Selective Laser Sintering) is het laag voor laag aanbrengen van een basismateriaal in poedervorm. Nadat de zuurstof aan de bouwruimte is onttrokken en op een temperatuur van om en nabij de 160 graden Celcius gebracht is, wordt er een eerste laag kunststofpoeder met een recoater op de juiste dikte aangebracht op het bouwplatvorm. Vervolgens wordt er met een laser het onderste contour van het te vervaardigen werkstuk selectief belicht waarbij het poeder aan elkaar gesinterd wordt.  De laser zorgt voor resterende benodigde temperatuurverhoging waarbij het poeder overgaat in een vaste vorm, zonder dat het daadwerkelijk smelt. Na deze eerste procesgang laat men bouwplatvorm met een laagdikte zakken waarna e.e.a. telkens opnieuw herhaald wordt totdat de definitieve bouwhoogte bereikt is. Het niet aan elkaar gesinterde poeder kan opnieuw gebruikt worden door het te zeven en veelal in de verhouding 50:50 met nieuw poeder te vermengen.

Mogelijkheden

Door deze technologie is het nu eenvoudig geworden om bijvoorbeeld holle producten en samengestelde, beweegbare, onderdelen in eens vervaardigen. Voor een product met een complexe geometrie hoeft geen dure spuitgietmal gemaakt te worden. Vooral bij de productie van kleine series tot enkele duizenden stuks, afhankelijk van de afmetingen, of enkelstuks wordt er veel bespaard omdat er geen dure (spuitgiet) matrijs of ander hulpgereedschap behoeft te worden gemaakt. 

Toepassingen van kunststof printen

Kunststof printen is toe te passen in vrijwel iedere industrie. Toch zijn er specifieke voorbeelden die goed weergeven wat de technologie kan opleveren:

  • Lichtgewicht/ vlamwerende  onderdelen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie
  • Snel prototypes maken en wijzigen voor designers
  • Kunstobjecten, omdat vrijwel iedere vorm mogelijk is
  • Kunststof onderdelen voor de automotive industrie
  • Ortheses, protheses  en hulpgereedschappen t.b.v. orthopedische chirurgie.

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op