Contact met verkoop Wilt u gaan 3D printen? Neem contact op

3D Printen

Body

Industrieel 3D printen onderscheid zich van de thuismarkt waarin 3D printers vooral hobbymatig worden gebruikt. Het doel van industrieel 3D printen is het fabriceren van producten. Deze productie gebeurd door een product laag voor laag op te bouwen. De keuze voor het printen van producten is gebaseerd op het design van het product en de eisen aan het eindproduct. Kiest u voor het 3D printen van uw product, dan leest u hier hoe het proces in zijn werk gaat.

Ontwerpen

Een product 3D printen begint met een 3D model van het ontwerp. Met een CAD of een CAM model van het gewenste product kan een 3D printer aan het werk. Het is daarom van belang dat het model dus geoptimaliseerd is voor het printproces. De tegenhanger van printen is vaak het verspanen van producten. In dat geval wordt er materiaal weggehaald, zodat het eindproduct overblijft. Bij printen is het andersom, er wordt alleen materiaal toegevoegd waar dat nodig is. Het CAD/CAM model moet dus alleen materiaal hebben waar het nodig is. Wanneer het ontwerp klaar is kan het model naar de machine worden gestuurd.

Produceren

De manier van produceren verschilt per type en merk machine. Maar het uitgangspunt is het laag voor laag opbouwen van het product. Kunststof producten worden meestal opgebouwd door laag voor laag kunststof aan te brengen met een smeltproces. Metaal printen kent twee soorten van produceren. Een proces is het aanbrengen van een laag metaalpoeder, die vervolgens door één of meerdere lasers, wordt samengesmolten. Door alleen daar te sinteren waar materiaal moet blijven staan, is de rest van het poeder herbruikbaar. Het product lijft over bij het afzuigen van het metaalpoeder. Een andere methode is het laag voor laag oplassen, waarbij het toevoegmateriaal door een lastoorts wordt aangevoerd.

Eindresultaat

Het eindresultaat van 3D printen is een product wat de uiteindelijk vorm al heeft. Uiteraard zijn er afhankelijk van de eisen aan het producten, nog nabehandelingen nodig. Bijvoorbeeld het nabewerken voor een glad oppervlakte, nauwkeurige geometrie of het harden van bijvoorbeeld een flensrand. Door alleen materiaal aan te brengen waar dat nodig is, kunnen vrije of geometrisch complexe vormen eenvoudig worden gefabriceerd. 

In de onderstaande video ziet u het proces van een metaalprinter van Eos.

Wilt u meer informatie?
Neem contact met ons op!

Neem contact op